Maatadvies kinderschoenen

Hoe thuis de juiste maat te kiezen? 

Een woordje uitleg
De juiste schoenmaat bepalen in 4 stappen
Maattabel
Good to know
Hulp nodig?

Een woordje uitleg: de juiste schoenen voor je kindervoeten. 

De voetjes van een baby bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen. De kindervoetjes zijn zacht, buigzaam en erg soepel. Juist omdat de jonge kindervoeten zo buigzaam en vervormbaar zijn, hebben ze veel bewegingsvrijheid nodig. Zo ontwikkelen voeten en tenen zich goed en worden de voetspieren sterk. 

Kinderen geven doorgaans niet aan dat schoenen te klein zijn want de zenuwen in de tenen zijn nog niet goed ontwikkeld. Te kleine schoenen in deze groeifase kunnen leiden tot vervormde voeten. Het is daarom belangrijk om de schoenmaat van je kind twee- à driemaandelijks zelf te controleren

Een correcte maat van de sokken is ook heel belangrijk, omdat te kleine sokjes leiden tot afwijkingen van tenen en ingegroeide nagels. De sokjes zijn bij voorkeur van katoen, omdat deze de voet niet doen zweten.  

De juiste schoenmaat bepalen in 4 stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat heb je nodig: 

  • Twee stukken papier
  • Een potlood of pen
  • Meetlat

Stap 1: Zet de blote voetjes van je kind op een vel papier. 

Zorg ervoor dat je kind mooi rechtop staat om de voetjes goed te kunnen opmeten. Zodra ze rechtop staan worden de voeten namelijk een stukje groter. Druk met je hand zachtjes de voet een beetje plat op het papier.

Stap 2: Teken een streepje aan de bovenkant van de grote teen en net achter de hiel. 

Let op! Doe dit voor beide voeten. Het komt namelijk regelmatig voor dat voeten iets verschillen in lengte. 

Stap 3: Meet de afstand tussen de streepjes van de grootste voet. 

Voor het kiezen van de maat, kies je altijd de maat van de grootste voet. Deze afstand is de lengte van de voet en gebruik je om de juiste maat te bepalen.

Stap 4: Tel bij deze lengte 13 mm op

13mm is de zgn. groeimarge die je moet voorzien. Aan de hand van deze lengte kun je de juiste kinderschoenmaat aflezen in onderstaande tabel voor kindervoeten. 

 

Maattabel

De maten in onderstaande maattabel zijn inclusief de 13mm extra groeimarge

Let op! Neem steeds de maat van de grootste voet. Valt jouw meting tussen 2 maten in? Kies dan de grootste maat.

De juiste maat gevonden? Ontdek dan snel onze leuke kinderschoenen in deze maat op www.septemberstories.be of maak een afspraak in onze showroom.  

 

Good to know

Kinderen doorlopen niet altijd alle schoenmaten: het kan zijn dat je kind een maatje overslaat. Kies dus niet zomaar een maat groter dan de huidige schoenmaat, maar meet kindervoeten altijd op. 

Kindervoeten groeien schoksgewijs en onregelmatig, maar gemiddeld drie tot vier maten per jaar. 

Bovenstaand overzicht moet gezien worden als een gemiddelde. De groei varieert per kind en kan sterk evolueren van periode tot periode. 

Daarnaast groeien kindervoeten onafhankelijk van elkaar. Verschillen in lengte tussen beide voeten zijn daarom een normaal verschijnsel en dit varieert ook per kind. Neem altijd de lengte van de grootste voet voor het bepalen van de juiste schoenmaat. 

 

Tip! Als de schoen een uitneembare binnenzool heeft, haal je de zool uit de schoen en zet je de voet van het kind erop. Een binnenzool liegt nooit en geeft duidelijk aan of de schoen nog goed past of niet. Als de afstand van de grootste teen tot de voorkant van de zool minder dan 5 mm bedraagt, dan wordt het stilaan tijd om een nieuw paar schoenen te kopen. 

Zit er geen (uitneembare) binnenzool in de schoen? Zet het voetje op een vel papier en teken de omtrek van de voet. Knip deze uit en leg deze in de schoen om te kijken of dit past.

 

Hulp nodig? 

Heb je extra vragen of zie je het niet zitten om zelf kindervoeten op te meten?

Ik help je ontzettend graag verder! 

Kom langs: Maak je vrijblijvende afspraak in onze showroom
E-mail: hello@septemberstories.be
Instagram: @septemberstories.be